BIOGRAFIE

DE JONGE JAREN
 

David Vandyck wordt op 12 september 1978 in Waregem geboren als enig kind in een muzikaal gezin. Tijdens zijn kindertijd wordt hij ondergedompeld in het Nederlands- en Franstalige chanson. Reeds op jonge leeftijd zingt David en volgt hij pianoles. Zijn beide ouders zijn grote fan van Will Tura en vanaf midden jaren '80 is David dan ook frequent samen met hen terug te vinden op de eerste rij van Tura’s concerten. Het is al op 15-jarige leeftijd dat David voor het eerst een duet zingt met zijn muzikale voorbeeld ter gelegenheid van de verjaardag van David's mama.
Hij studeert af als master in de Handelswetenschappen in Brussel en werkt een 6-tal jaar in het bedrijfsleven. Al gauw beseft David dat zijn hart ergens anders ligt. 

"IK HEB GEEN HEIMWEE NAAR MIJN DEBUUTJAREN, HET BESTE MOET NOG KOMEN"

David Vandyck als kind
Een jonge David Vandyck in duet met Will Tura

DE EERSTE STAPPEN

In het najaar van 2006 zet David Vandyck zijn eerste stappen in de muziekwereld. Het is onder andere zijn vrouw Isabelle die hem aanspoort om vooral zijn hart te volgen en te doen wat hij graag doet.

2011, 4 ZOMERHIT NOMINATIES

 

In 2011 toont platenmaatschappij CNR Records interesse in David Vandyck en onder hun nieuwe label “Vlaamse Sterren” tekent hij een platencontract voor twee albums. 

Met ‘Een superlange nacht’ behaalt David Vandyck een nummer 2 positie in de Ultratop Vlaamse Top 10.  Radio 2 nomineert David in niet minder dan 4 categorieën voor 'Zomerhit' (beste doorbraak, beste ambiance en zomerhit, met beide singles).

"IK WAS 10 JAAR TOEN IK WILL TURA VOOR HET EERST AAN HET WERK ZAG. HIJ WERD MIJN GROOTSTE VOORBEELD"

EEN GOUDEN PLAAT


In het najaar scoort David zijn allereerste nummer 1 hit in de Ultratop Vlaamse Top 10 en bij Anne’s Vlaamse 10 op VTM met  ‘Met heel mijn hart’. 

Enkele weken nadien verschijnt het debuutalbum ‘Dichtbij’.  Het album staat in totaal 11 weken genoteerd in de Ultratop Top 200 Albums waarvan nummer 17 de hoogste notering is.  Ondertussen staat de teller reeds op meer dan 10.000 verkochte exemplaren, wat David in 2015 zijn eerste gouden plaat opleverde.

Zijn fanbasis is vanaf 2012 één van de sterkst groeiende in Vlaanderen. De eerste successingles en de grote opkomst van fans zorgen ervoor dat David geliefd wordt bij menig organisator.  Daardoor werkt hij dat jaar 120 optredens af.

David Vandyck ontvangt gouden plaat

Nog in 2012 scoort David opnieuw met ‘Wat een wonder’.  De bijhorende videoclip met de ‘runaway bride’ wekt heel wat sympathie op bij het grote publiek. 

 

Met ‘Er is een plaats in mijn armen’ wordt David Vandyck opnieuw genomineerd voor Radio 2 Zomerhit.

 

SINGER-SONGWRITER


In 2013 werkt hij in alle stilte aan zijn volgende studioplaat. Los van de bonustracks schrijft David uiteindelijk ook zelf aan 7 van de 12 songs mee voor zijn tweede studioplaat 'Zolang het liefde is'. 

De daaruit volgende singles  en een duet met Corry Konings zijn een schot in de roos.  Maar liefst 15 weken staat het duo genoteerd in de Ultratop Vlaamse Top 50. 

"IK KAN MIJN FANS NIET GENOEG BEDANKEN. DIT SUCCES HEB IK AAN HEN TE DANKEN"

A TRIBUTE TO TURA

Zoveel jaar later stroomt de muziek van Will Tura nog steeds door zijn bloed. David zet zijn eerste stappen in de showbizz om zo helemaal in de voetsporen van Tura te treden: zingen, componeren en mensen vermaken en ontroeren met muziek. Twee albums later is het moment daar voor David: een gloednieuw album "David Vandyck zingt Will Tura”. Het album herbergt uitsluitend composities van de hand van Will Tura. Een mooi verjaardagsgeschenk voor de grootmeester die dat jaar 75 jaar wordt.

Aan het album "David Vandyck zingt Will Tura" wordt ook een concerttour gekoppeld.  Keer op keer zingt David in uitverkochte Vlaamse theaterzalen.

David Vandyck viert 10 jaar carrière live in Antwerpen
20180813 BELUISTERING ALBUM DAVID VANDYC

Meer dan 30 weken!  Zo lang staat David Vandyck in de Ultratop Vlaamse Top 200 met zijn album ‘David Vandyck zingt Will Tura’. Een 'deluxe edition' kon dus niet uitblijven.  Eind 2015 komt er een beperkte editie met 4 bonustracks én een 'making of' DVD. Jean Kluger, meer dan 50 jaar de vaste producer van Will Tura, bezorgt exclusief aan David 4 gloednieuwe Franse teksten.

 

Uit dat album volgen dat jaar 3 singles: 'Overgaan' en 'Vergeet Barbara' en 'Als de muren konden praten'.  Het is met de bijhorende videoclip van 'Vergeet Barbara' dat David dat jaar de loftrompet 'Beste videoclip' mag ontvangen tijdens het Gala van de Loftrompetten, een organisatie van MENT TV, Sabam en Radio2.

 

Later dat jaar zijn twee door David zelf geschreven songs te horen in de bioscoop: 'D'Ardennen' en 'Wat mannen willen'.   

10 JAAR CARRIÈRE
 

David brengt bij de start van het nieuwe jaar misschien wel zijn meest romantische single uit tot nog toe: ‘De Mooiste Droom’.  Een knappe compositie van Will Tura en tevens laatste track uit het tribute-album die helemaal past in de tijd van het jaar met Valentijn in het verschiet.  

David Vandyck Live in Concert CC Ter Ves

"ALS JE IETS DOET,

DOE HET DAN ZO GOED MOGELIJK.

DE LAT LIGT NOOIT

HOOG GENOEG VOOR MEZELF"

Op 4 juni 2016 viert David in aanwezigheid van fans en heel wat BV's zijn 10 jarige carrière in een volle theaterzaal Elckerlyc in Antwerpen.  In een meer dan twee uur durende show verbaast David met een overzicht van zijn meest gekende hits en enkele opmerkelijke en met zorg uitgekozen covers zoals 'Water en Vuur' (Rob de Nijs), 'Een vriend zien huilen' (Jacques Brel) en 'Reste' (Claude François).

 

Op 12 september, de verjaardag van David, is het eindelijk zover! Op het witte doek wordt het registratie van het jubileumconcert vertoond aan de verzamelde pers in bioscoop De Sphinx in Gent, gevolgd door de presentatie van het allereerste live-album 2CD+DVD 'David Vandyck, Live in concert'.  

 

In de week na de release komt het album vanuit het niets binnen op nummer 3 in de Ultratop Albums Top 200 (de internationale en nationale albums) en van niets op nummer 1 in de Ultratop Belgische Albums Top 40!

David sluit zijn jaar af met 3 unieke kerstconcerten onder de naam 'Winteravonden'.  Een hele uitdaging voor David die, naast zijn eigen repertoire en een opgefriste look, voor het eerst een bijna volledig nieuw programma bracht met enkele gewaagde vertolkingen van onder andere Toon Hermans, Paul De Leeuw en een Nederlandse versie van Joni Mitchell’s klassieker, ‘Both Sides Now’. 

 

LIVE PERFORMER

In 2017 staat er heel wat verandering op het programma voor David Vandyck. Naast een goedgevulde agenda met meer dan 130 optredens en live concerten beslist David om met een nieuw managementteam samen te werken én duikt hij opnieuw de studio in voor het schrijven van eigen Nederlandstalige songs. In april verschijnt de nieuwste misdaadroman 'Nevenschade' van woordvoerder van de Brusselse politie Christian De Coninck waarin David Vandyck een rol speelt als personage in het boek.


De verandering laat zich alvast duidelijk merken want menig fan, maar ook pers en het brede publiek zien David Vandyck veranderen en groeien van Vlaamse zanger tot een echte live performer.
 

"HET PUBLIEK INSPIREREN MET MUZIEK, DOORHEEN ALLE EMOTIES VAN HET LEVEN... DAAR WIL IK VOOR GAAN"

David Vandyck
David Vandyck

"GROTE DROMEN REALISEER JE NIET ALLEEN"

David's nominatie als 'Beste Zanger' voor de Story Awards 2017 is daar onder andere een mooi bewijs van.
 

Uit een analyse over de best betaalde artiesten in weekblad Dag Allemaal blijkt overigens ook dat David Vandyck tijdens de zomermaanden de meest geboekte zanger in Vlaanderen is. 

Het live album 'David Vandyck Live in Concert' wordt in november 2017 in een deluxe 'Gold Edition' heruitgebracht met 3 extra studiotracks onder distributie van Warner Music Benelux.


Begin 2017 zette David namelijk zijn handtekening onder een platendeal met Warner Music Benelux, waar onder andere ook Clouseau, Selah Sue en internationaal Bruno Mars, Coldplay en Ed Sheeran gehuisvest zijn.

2018

"WE HEBBEN VORIG JAAR HEEL WAT ZAADJES GEPLAND OM TE OOGSTEN... 2018 WORDT ONS JAAR!"

In 2018 trapt David Vandyck het jaar af met een fanweekend en nieuwjaarsconcert op 7/01 aan de kust. Vervolgens vertrekt hij naar Nederland om er te werken aan zijn nieuwe album.

In het voorjaar geeft David de aftrap van zijn eerste eigen theatertournee ‘Dichtbij’ in GC Het Koetshuis in Roosdaal.

 

Met deze concertreeks houdt David overigens nog halt in Geel, Kortrijk, Blankenberge, Sijsele, Geraardsbergen, Maldegem en Beveren.

 

Intussen is David Vandyck hard aan het werken aan een nieuwe, en tevens vierde studioalbum. De Nederlandse producer Gordon Groothedde, onder andere verantwoordelijk voor de laatste twee albums van David’s grote voorbeeld Marco Borsato, maar eveneens voor bijna alle materiaal van Nick & Simon, zal zijn stempel zetten op de nieuwe David Vandyck.

David Vandyck
David Vandyck

"NOOIT GEDACHT DAT IK MIJN VOLGENDE PLAAT ZOU MAKEN MET DE PRODUCER VAN BORSATO"

“Ruim een jaar geleden zette ik in Brussel mijn handtekening onder een contract bij Warner Music Benelux. Samen met Warner en met mijn nieuw management team zijn we intussen al bijna 12 maanden ‘David Vandyck’ aan het renoveren. En dat zijn geen gemakkelijke twee jaren geweest. Ik ben mezelf meermaals tegengekomen. Ik ben anders gaan zingen, bewegen en ik heb vooral moeten leren dat op het juiste moment de juiste keuzes maken veel meer opbrengt dan impulsief op alles te willen ingaan.

 

Toen mijn platenbaas me vroeg wie mijn muzikale helden zijn, was het voor mij een droom om met Gordon te kunnen samenwerken. Intussen zijn we al een hele tijd samen aan het werken aan nieuwe songs en een nieuwe sound. De klik tussen ons leidt tot fantastisch mooie liedjes!”, gaat David verder.

Dromen zijn dus geen bedrog voor David die volgens Martin Jessurun, president van Warner Music Benelux, zijn nieuw poulain volledig ziet openbloeien.

IK LEEF VOOR JOU

Mijn eerste single ‘Ik Leef Voor Jou’ is de voorbode van mijn nieuwe, en tevens vierde studioalbum. Een plaat die mij letterlijk op het lijf geschreven is.


“Ik Leef Voor Jou” is een uptempo song geschreven voor mijn vrouw Isabelle. Want zij was het die mij 12 jaar geleden het duwtje gaf om mijn vaste baan op te geven, te springen en mijn droom waar te maken. En ook nu weer is zij het die mij steunt, afbreekt en weer opbouwt om elke dag een betere artiest, zanger, vader en mens te worden. Mijn adem en mijn stem, laat ik moeiteloos aan haar.” –David Vandyck

 

Met zijn nieuwe single behaalde David een wekenlange 3de positie in de Vlaamse Ultratop 50 én een nominatie voor de Radio 2 Zomerhit.

David was daardoor live te gast tijdens de slotshow op Eén voor een klein miljoen toeschouwers.

39070123_1900963093283004_44610508380679

"OP DEZE PLAAT GEEF IK ME VOOR HET EERST HELEMAAL BLOOT. NOOIT EERDER HEB IK ZOVEEL OVER MEZELF VERTELD IN MIJN MUZIEK."

David Vandyck

LETTERLIJK EN FIGUURLIJK BLOOT

Op 13 september 2018 stelt David Vandyck voor het allereerst zijn nieuwe (en vierde) studioalbum 'David Vandyck' voor aan pers en publiek. Een album waarop de zanger zich volledig blootgeeft met thema's die actueel spelen in zijn leven, en die eveneens erg persoonlijk, soms emotioneel en zelfs confronterend zijn.

Voor de albumvoorstelling wordt de oude elektriciteitscentrale Transfo te Zwevegem omgebouwd tot een unieke concertlocatie.

Het Nederlandstalige album wordt warm onthaald en verbaasd iedereen door de indrukwekkende productie (van de hand van Gordon Groothedde), de strijkersarrangementen (van de hand van Tom Bakker en gespeeld door het Nederlandse Metropole Orkest) maar ook de sprekende en gevatte teksten, geschreven door manager en rechterhand van David, Hans Lambrechts.

Albumvoorstelling David Vandyck Transfo
David Vandyck

OM JE HEEN

Een album dat David ongetwijfeld op de kaart zal zetten en dat niet mag ontbreken in je platencollectie.

De nieuwe single 'Om Je Heen', opvolger van het voor Zomerhit genomineerde en meest gedraaide lied op Radio 2 in de zomermaanden van 2018 'Ik Leef Voor Jou', bevestigd alleen maar David's nieuwe muzikale weg.

Op het album staat ook een opmerkelijk duet met de Nederlandse zanger Thomas Berge én een lied geschreven door David's grote idool, Will Tura.

WEER EVEN KLEIN

Met zijn single 'Weer Even Klein' laat David pers en publiek iets meer toe in zijn privé-sfeer. In de videoclip is namelijk een bijzondere rol weggelegd voor David's adoptiezoon Niels.

“Eén van de nummers op mijn nieuwe album waar ik bijzonder trots op ben is ‘Weer Even Klein’. Voor de bijhorende video kon ik beroep doen op een heel bijzondere gastacteur. Mijn zoon, Niels. En ik ben erg trots om met deze video te kunnen tonen dat ook wanneer je als niet-biologische vader voor volle adoptie gaat, er alleen maar liefde nodig is om net zoveel vader en zoon te zijn.”, aldus David Vandyck.

Onverwacht voor de fans start David 2019 met een nieuwe single. Valentijn hangt in de lucht en ook David Vandyck heeft de vlinders in zijn buik met zijn gloednieuwe single ‘Beiregoe’. 

A21I7450sm.jpg
David Vandyck & Thomas Berge (Heel Allee

NEDERLAND LONKT

Samen met de Nederlandse zanger Thomas Berge maakt David zijn debuut bij onze nooderburen met het nummer 'Heel Alleen'.

“We kenden elkaar al langer, maar toen ik Thomas opnieuw tegen het lijf liep in de studio besloten we om onze krachten te bundelen".

Met een campagnelied tegen eenzaamheid openen de eerste Nederlandse deuren voor David. Hij is te gast in '5 Uur Live' op RTL, 'Tijd Voor Max' op Omroep Max, RTL Boulevard en bij heel wat regionale omroepen.

In juli besluit David daarom om samen met Warner zijn grootste hit 'Ik Leef Voor Jou' ook uit te brengen in Nederland.  Met succes, want bij Sterren.nl is hij meteen 'Paradeplaat'.   Het brengt hem opnieuw heel wat playlist- en promokansen bij onder andere 'Volgspot' op Radio 5, Radio NL, Unity NL en 'Weekendborrel' op Sterren NL en NPO 5. Nog op Radio 5 is David's recente album, album van de week.

2019
LOTTO ARENA & LOFTROMPET

 

 

In 2019 werkt David heel wat concerten af in Vlaanderen en doet hij verder promo in Nederland. 

 

Later nog dat jaar staat hij in een nokvolle Lotto Arena in Antwerpen als Opening Act van Dana Winner en wint hij zijn tweede Loftrompet, dit keer in de categorie 'Beste Zanger' met zijn hit 'Ik Leef Voor Jou'. (foto: tijdens het Gala Van De Loftrompetten met Vlaams minister voor media Benjamin Dalle).  Ook nodigen Nick & Simon aan David uit om bij hen te komen optreden tijdens hun show in Kursaal Oostende.

 

2019 wordt naar jaarlijkse traditie afgesloten met enkele uitverkochte kerstconcerten.

2020

NIEUW ALBUM

In 2020 valt plots de hele muziekindustrie stil.  Artiesten kunnen niet meer optreden door COVID.  Dat geeft David heel wat tijd om te bezinnen en zichzelf te heruitvinden.  Al vroeg in 2020 worden de eerste co-writing samenwerkingen op poten gezet voor nieuwe songs én een nieuwe plaat.

2020

IK WEET NU BETER

Voorjaar 2021 komt David met 'Ik Weet Nu Beter', een song geschreven door Jasper Steverlinck.  De song wordt enorm gesmaakt door het publiek en de radio's.  Ook in Nederland valt de song in goede aarde en kan 'Ik Weet Nu Beter' op heel wat Airplay rekenen.  Zo wordt hij bij NPO Radio5 ondermeer 'plaat van de week' en wordt David uitgenodigd in het programma van Daniël Dekker.

IMG_8451.JPG
IMG_7545.JPG